Закопчаха помагачи на телефонна измама, „ужилили“ старец от Велики Преслав с 5560 лв.

Помагачи на телефонна измама във Велики Преслав са установени и задържани. 83-годишен местен жител бил измамен по телефона след като бил вкаран в обръщение добре познатия сценарий „акция на полицията за залавяне на телефонни измамници“. Това съобщават от Областна дирекция на МВР – Шумен.

Старецът събрал в торбичка всичките си  пари – 5560 лева  и ги хвърлил през терасата на жилището си, за да „помогне на полицията да задържи измамници“. Малко след това установил, че е станал жертва на самите тях.  До „мулетата“ криминалисти стигнали след извършени множество оперативни и процесуално- следствени действия. Веднага след получаване на сигнала са разпитани съседи на възрастния мъж.

Един от тях разказал, че забелязал  автомобил с добричка регистрация по същото време , което било фиксирано като час на измамата. Прегледани са записи от охранителни камери в града  и бил установен автомобилът -Фолксваген „Голф“. Издирени са двамата мъже, които се придвижвали с него. Това са Р.Г./27г./ от гр. Върбица и Х.Р./28г./ от търговищкото село Преселец. По време на разпитите признали, че са взели пари на същата дата от Велики Преслав. Там ги пратил „бай Митко“. Свързал се с Р.Г. след като видял, че има обява в сайт за продажба на кола. Предложил му да поработи за него и да изкара пари докато я продаде. Р.Г. обаче не притежавал свидетелство за управление.

След като станало ясно, че „работата“ е свързана с пътуване помолил за съдействие приятеля си Х.Р. от село Приселец.  Първата поръчка дошла в средата на месец ноември. Тогава отишли с автомобила във Велики Преслав и по указанията на „бай Митко“ стигнали до адрес в старата столица, от който взели торбичка с пари. В нея имало 5560 лева. „Шефът“ им казал да си заделят 450 лева, а останалите да оставят зад автобусна спирка до река Бели Лом по пътя Разград- Русе.

На 30 ноември след събрани данни за извършено престъпление, двамата са задържани за срок до 24 часа. С постановление на прокурор от РП- Велики Преслав им е наложени задържане за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъплението продължава. Изяснява се съпричастността им и към други измами на територията на областта.

Искането на РП- Велики Преслав било уважено и на 2 декември Районен съд- Велики Преслав взел на обвиняемите мярка за неотклонение „задържане под стража“ .

 

 

Подобни

Leave a Comment

four × three =