Залесяват опожарената гора край преславското село Ловец

80 декара нова гора ще бъде залесена в близост до преславското село Ловец, на мястото на боровата гора, която изгоря при голям пожар през миналата година. Това съобщи инж. Ахмед Еминов от ДГС-Преслав.

Изгорелите дънери вече са премахнати от терена. В момента работници от стопанството разчистват горелия участък, като през следващите дни ще започне почвоподготовката, за да може през пролетта участъка да бъде залесен.

Теренът ще бъде терасиран, а за залесяване ще се използват фиданки дъб, отгледани в разсадниците на Североизточното държавно предприятие. Огънят, който унищожи иглолистната гора край село Ловец, е най-големият пожар за миналата година на територията на СИДП.

На 27 август след подпалване на сухи треви, огънят се прехвърли в боровата култура и изпепели 80 декара от иглолистната гора, която е залесена преди 45 години от горските на преславското стопанство.

„Пожарът беше комбиниран – върхов и низов и изпепели за кратко време много голяма площ“, припомня инж. Ахмед Еминов. Той призова хората да подават сигнали на телефон 112, ако станат свидетели на пожар в горските територии и да не палят огън извън определените места.

 

 

Подобни

Leave a Comment

one + ten =