Зам.-министъра на образованието Деница Сачева: Впечатлена съм от СУ “Трайко Симеонов”

Заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева посети СУ “Трайко Симеонов” в Шумен, където вече има две върнати деца отново в училище по механизма за съвместна работа на институциите.

Общият брой на тези тези деца в област Шумен е 364 и благодарение на упоритата работата между училище, институции и родители, тези ученици отново са в клас.

Пред журналисти Сачева коментира пакета с мерки за задържане на учениците в училище, защото проблемът с отпадналите ученици е изключително сериозен и наболял. “Една от мерките е отнемането на социалните помощи, но тя не е насочена към бедните, а към безотговорните родители”, посочи зам.-министъра.

“Почти 1 100 екипа работят в цялата страна, направени са 216 000 обхода. Санкцията е крайна мярка, създадените екипи между социални работници, общински служители на първо място се ангажират с подкрепящите мерки, т.е. това, което те трябва да направят, за да може детето да ходи на училище. Ако това са обувки, дрехи, учебни пособия ние създаваме в момента възможност това да се закупува- или по проект или чрез самите социални помощи, които да се изплащат в натура.  Ако това е нужда от допълнително обучение по български език, занимания по интереси, възможности за културни събития и програми, и за това има проекти и едва тогава говорим за безотговорни родители – хора, които умишлено не пускат децата си на училище”, добави тя.

След срещата си с журналистите, Сачева разговаря и с учителите от шуменското училище. Диалогът бе изключително ползотворен и за двете страни. Заместник-мистъра поиска тяхното мнение по основни точки от пакета с мерки. Учителите от своя страна пък зададоха въпроси свързани с тежката документация, която им отнема повече време от това, което прекарват с възпитаниците си.

Деница Сачева сподели с наш репортер отличните си впечатления от СУ “Трайко Симеонов”, което вече е със съвсем нов облик след ремонтните дейности по Оперативната програма „Региони в растеж“.

Подобни

Leave a Comment

5 × 5 =