Започна международния есенен турнир по информатика IATI

 

159 състезатели по информатика от седем страни се включиха в есенния турнир по информатика, който стартира днес.

Отборите от България, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна се състезават в единствения по рода си турнир, който се провежда в две възрастови групи – младежка за ученици до 15.5 г. и старша възраст за ученици от гимназиална степен на средното училище.

При откриването на турнира в трети корпус на Шуменски университет “Еп. К. Преславски” участниците бяха посетени от заместник-кмета по образование и култура Найден Косев, който им пожела ползотворна работа и успех. Поздравителен адрес към информатиците и организаторите на турнира изпрати и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден преди старта Научният комитет и тийм лидерите на отборите работиха до късно, за да направят превод на задачите от състезателната тема на първия ден, а участниците проведоха практическа сесия, по време на която тестваха компютрите за състезанието.

Утре, Профилирана природоматематическа гимназия “Нанчо Попович” ще се проведе националния есенен турнир. Награждаването на отличените участници в IX Международен есенен турнир по информатика ще бъде на 26 ноември от 09:30 ч. в концертната зала на Община Шумен – „проф. Венета Вичева“.

Тази година IATI се провежда под патронажа на кмета на общината Любомир Христов, а организатори на събитието са Община Шумен, ШУ „Еп. Константин Преславски“, Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ и Школа А&Б. Партньори на проявата са Министерството на образованието, Европейската младежка олимпиада по информатика, Районното управление по образование, Мусала-Софт.

Генералният спонсор на проявата „Лифтком“ АД направи възможно за участниците в турнира организирането на посещение до първата българска столица Плиска. На площада в новия град младежите бяха посрещнати от кмета на Плиска Тонка Начева по стар български обичай. На площада беще организиран и своеобразен флашмоб, чрез който беше изписано името на ИТ надпреварата. Състезателите разгледаха още Голямата базилика и Националния историко-археологически резерват „Плиска“. Там те научиха малка част от историята на България, посредством забавни игри.

 

Подобни

Leave a Comment

19 − 1 =