Започна Седмицата на програмирането в СУ „Панайот Волов“ в Шумен

Днес стартира Седмицата на програмирането – Game of Codes Week в СУ „Панайот Волов“ в град Шумен. В периода 9-13 октомври – ученици, разпределени в клубове по интереси, ще бъдат въведени в света на програмирането. Първият урок е пред т.нар. Web Safety Club или клуба по безопасност в интернет пространството.

„Първо ще си поговорим за безопасността в интернет – какво да правим и какво да не правим. Ще видим и каква е първата и най-важна стъпка към безопасността. Това е сигурната парола! Най-добрия начин да получим такава парола, е тя да бъде генерирана от произволни числа. Днес ще напишем проста програмка, която ще ни генерира пароли, които да са сигурни. Накрая ще ги тестваме“, заяви пред малчуганите гл. ас. д-р Здравко Кузманов, който преподава в Шуменския университет.

Учителят по български език и литература Камелия Иванова разказа пред репортер на СтрелаБГ, че първоначално са планирали да обхванат 200 деца, но в последствие дейността им се е разширила до 400. Финансирането е спечелено по проект от Google. ”Идеята е всъщност повече деца да бъдат въведени в света на програмирането. Според възрастта им са предвидени различни дейности.

Общо 500 проекта са кандидатствали в цял свят, а в България одобрени са два – едното е нашето училище“, каза още тя.

Ръководители на клубовете ще бъдат учители в „Панайот Волов“ и преподаватели в Шуменския университет.

"Седмица на програмирането " в СУ "Панайот Волов" в Шумен – Ур…

"Седмица на програмирането " в СУ "Панайот Волов" в Шумен – Урок на гл. ас. д-р Здравко Кузманов!

Публикувахте от СтрелаБГ в 9 октомври 2017 г.

Подобни

Leave a Comment

sixteen + 7 =