Засилено присъствие на униформени и цивилни полицаи около магазините и аптеките в Шумен

В ОДМВР- Шумен са въведени редица мерки за недопускане на престъпления от общ характер на територията на областта по време на въведеното в цялата страна извънредно положение.

Със заповед на директора на областната дирекция е създадена организация за засилено присъствие на униформени и цивилни полицаи около търговските обекти за хранителни стоки и аптеки. Целта е да се спазват въведените ограничения и да не се допускат нарушения на обществения ред. Призоваваме гражданите за спокойствие и да се отнасят с особена отговорност и внимание към информации в интернет пространството.

Припомняме, че  разпространение на неистински новини за нови случаи на пациенти с COVID-19 е престъпление по член 326 от НК и ангажира наказателната отговорност на всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до 2 години.

Важно е да се знае, че нарушителите на карантина  извършват престъпления по чл. 355 ал. 1 и ал. 2 от НК. Законът предвижда затвор до 3 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Сигнализирайте на телефон 112

Подобни

Leave a Comment

19 − seven =