За войнската чест! Реставрираха паметника на славния Пети полк

В навечерието на откриването на новоизградената спортна зала „Арена Шумен“, кметът Любомир Христов събра представители на местните медии, за да покаже и разкаже за реставрирания паметник на Пети артилерийски полк.

На гърба на паметника са монтирани нови плочи с кратка история на военното подразделение. Лицето му също е освежено, възстановена е чешмичката, от която уморения странник вече ще може да утоли жаждата си.

Два прожектора пък ще осветяват монумента нощно време. Любопитното е, че върху него е поставена реплика на планинско оръдие от времето на Руско-турската война от 1877-1878г., от което в целия свят са останали само няколко бройки.

Историческата справка сочи, че полкът е създаден с указ №40 от 31 март 1889 година. Формиран е в град Шумен, като за негов кадър служат 2-ра, 4-та, 7-ма и 8-ма полски батареи и горският (планински) взвод от първият в България артилерийски полк – 2-ри артилерийски полк, който по това време също квартирува в града.

Подразделенията му взимат активно участие в Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световна война.

Преди няколко дни в пространството зад паметника своя последен пристан намери 57-милиметровото автоматично зенитно оръдие C-60. Топът, чиято стойност по думите на кмета е 56 хил. лева, е получен безвъзмездно от завод „Ивайло“ във Велико Търново.

Това е станало възможно благодарение на Министерство на отбраната и други важни фактори.

Подобни

Leave a Comment

10 + 14 =