За втори път Община Шумен иска 20 млн. лева за корекция на речни корита

За втори път местната управа в Шумен е внесла искане за 20 млн. лева в Междуведомствената комисия за корекция на коритата на реките Енчова и Поройна. Това оповести днес на брифинг зам.-кметът Боян Тодоров. Той информира още, че от местната хазна са дадени 29 хил. лева за почистване на язовирни стени и речни корита.

Община Шумен е собственик на 14 язовира, като 11 от тях са наети от арендатори, а водоемите край кв. “Дивдядово” и селата Овчарово и Градище не са отдадени на частници и за тях се грижи местната управа. Още през лятото язовирните стени на трите водоема са почистени от растителност. Основно почистени са канавките  и деретата около селата Салманово, Панайот Волов, Лозево, канала край Белокопитово. В момента се чисти дерето по ул. “Димитър Благоев” в село Новосел.

Потенциално опасни на територията на община Шумен са язовирите край Салманово, Белокопитово, Лозево и Дибич. Те са в добро състояние, но при евентуални силни валежи има риск да залеят близките пътни настилки.

Запушена е входната шахта на основния изпускател на водоема край Дибич и временно са монтирани сифони, докато наемателят на водоема отстрани проблема.

Общината разчита на фирма, която следи състоянието на язовирите в района и всеки месец прави проверки, а от април е започнало съставянето на аварийни планове, изготвят се и досиета на водоемите.

Местната власт има намерение да задели повече пари за поддръжка на язовирите за 2018 година и да търси наемател на водоема край кв. “Дивдядово”.

В момента нивата на всички язовири в община Шумен са под нужното ниво и имат възможност да поемат водните потоци при евентуални обилни валежи.

 

 

Подобни

Leave a Comment

11 + 11 =