За пореден път: Баба от Шумен “помогна на полицията” с 2 000 лева и злато

74-годишна жена  от Шумен била измамена по телефона вчера и дала  за „полицейска акция“ 2000 лева и около 500 гр. златни накити, съобщават от пресцентъра на МВР-Шумен.

Схемата е класическата и позната от дълго време- искане на съдействие за задържане на измамници от хора, които се представят за полицаи. Този път обаче измамниците вкарали нов момент в сценария си. В първото получено на стационарен телефон обаждане жената получила директно заплахи и закани както за нея така и към близките й. Съобщили, че жилището й било сканирано,  установили, че има пари и ценности, които трябва веднага да даде. Ако не ги даде я заплашили, че ще се случи лошо на нея и семейството й.

Във втори разговор непознат се представил за полицай. Успокоил жената и й казал, че тези измамници  уж ги дебнат от няколко дни. Попитал я дали ще съдейства при залавянето им.  Тя се съгласила. Продиктувала си адреса и номера на мобилния телефон, като си мислела, че говори наистина с полицейски служител.

Следвала инструкциите, които й били дадени по телефона и малко след 13 часа хвърлила през тераса на апартамента си сумата от 2000 лева и около 500 гр. златни накити. Малко по-късно установила, че е била измамена и подала сигнал в полицията. Разпитана е, образувано е досъдебно производство.

Подобни

Leave a Comment

six − four =