За седмица РЗИ– Шумен извърши 162 проверки за спазване на противоепидемичните мерки

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен е извършила 162 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Шумен за периода 23.11.2020 г. – 29.11.2020 г.

Проверените обекти са, както следва: 72 юридически лица, 39 хранителни магазини, 12 ресторанти, 7 детски ясли и градини, по 6 проверки в хотели/къщи за гости, музеи и питейни заведения, 4 в заведения за бързо обслужване, в 2 обучителни институции, 2 проверки в домове за социални услуги и 2 в конференции.  Проверки са осъществени и в 1 игрална зала, 1 кафе-сладкарница, 1 в търговски център и 1 на физическо лице.

При извършените проверки се констатира, че в обектите се спазват въведените противоепидемични мерки.

По време на вечерните проверки (след 20,00 ч.) и в почивните дни са проверени 11 ресторанта, 3 заведения за бързо обслужване и 3 питейни заведения, при които е констатирано, че са преустановени посещенията във всички заведения за хранене и развлечения.

Регионална здравна инспекция – Шумен напомня, че със заповед на директора на РЗИ – Шумен, са въведени неотложни противоепидемични мерки на територията на област Шумен, считано от 23,30 ч. на 27.11.2020 г. до 21.12.2020 г. Забранява се провеждането на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие над 15 души; разполагането на маси и консумация на място на територията на открити общински коледни базари. На територията на базарите е задължително носенето на защитни маски, както от търговците, така и от посетителите и не се допуска струпване, като се осигурява физическа дистанция от 1,5 м. между хората. Пълният текст на заповед РД № 01-207/27.101.2020 г. е публикуван в сайта на РЗИ – Шумен.

За м. Ноември проверките за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Шумен, извършени от инспекторите на РЗИ – Шумен са 618. За констатирани нарушения са съставени 2 акта на физически лица – клиенти, които са били без поставени защитни маски за лице за еднократна или многократна употреба и/или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.) в закритата част на търговски обекти.

Броят на проверките за спазване на задължителна карантина за изминалата седмица са 780  за територията на област Шумен, при които не са констатирани нарушения.

Връчени са 1168 предписания за домашна карантина, от които 388 бр. на лица, положителни на COVID-19 и 780 бр. на лица, контактни на положителни на COVID-19 в област Шумен. В област Шумен до момента под карантина са поставени 1074 лица.

РЗИ – Шумен апелира за спазване на противоепидемичните мерки и отговорно поведение – обща е отговорността ни!

Подобни

Leave a Comment

two × one =