За страшния COVID и страшните заглавия

Кое е по-страшно – COVID-19 или хората, които спекулират с него и допринасят за създавене на паника хаос?

За пример ще вземем една статия от един шуменски информационен сайт и ще и направим „дисекция“.

Започваме със заглавието:

ШУМЕН Е ПРЕД КАТАСТРОФА. КЪДЕ Е КРИЗИСНИЯТ ЩАБ И ЗАЩО ВСЕКИ СЕ СПАСЯВА САМ?

Шумен НЕ Е пред катастрофа, ситуацията е като във всеки един град в страната спрямо съотношението брой население-брой заразени. Кризисният щаб си е на мястото и още преди да излезе тази „ статия“, въпросния щаб имаше заседание, на което се взеха решения – общи, за всички, за да не се спасява всеки сам за себе си!

Шумен е пред здравна, а скоро и пред икономическа катастрофа. Градът е пламнал от Covid 19, всеки ден заразените надхвърлят в пъти броя на случаите в Търговище и Разград.

Използвайки словосъчетания като „здравна и икономическа катастрофа“ е ясен опита за внушение на нещо апокалиптично у читателя, което съвсем не е така.
Ако в дадената година – 2020 да вземем за пример, стоките и услугите имат по-малка стойност от предходната на произведеното и продаденото, то тогава може да говорим за „негативен икономически растеж“, за който и в дадената ситуация не може да става дума, още по-малко да се нарича катастрофа. Можеше да използвате и „рецесия“ или „депресия“, те също щяха да се вместят в този черен и мрачен тон.

Кой и защо допусна безконтролното разрастване на заразата в региона – това е въпрос, на който задължително трябва да се даде отговор.

Ще ви дам отговор! Ние всички го допуснахме, ние като част от обществото. Допуснаха го хората, които отказваха да спазват дистанция, които гориха маски, които скандираха скупчени пред празни сгради.

А още по-тежкият въпрос е кой и какво прави в тази критична ситуация, за да овладее епидемията.

Правят го хора, на които това им е работата. Лекари, специалисти и щаб. Правят го и доброволци-директори на училища, кметове, чиновници, студенти, ИТ специалисти и много други.

Заразените се увеличават непрекъснато, областната болница е пълна и е с най-много пациенти с Covid-19 в страната.

Факторите са много, МБАЛ-Шумен обслужва 11 общини – 174 476 души. Брой потърсили лекарска помощ, брой тежки случаи, върнати пациенти за домашно лечение, брой здравни заведения, обслужващи областта и мн. други.

Зам. кметът по здравеопазване го няма. Д-р Светлана Маркова си пусна неплатен отпуск и влезе доброволка в МБАЛ – Шумен. Много хубаво, но кой и как се оправя със заразените социални заведения, като Дома в Лозево, за който докторката пряко отговаряше?

Д-р Маркова работи почти денонощно и се грижи и за тези „ зарязани“ хора от Дома в Лозево

Къде са ви масовите тестове, за да спрете заразата? Защото епидемия се спира с масово изследване и карантиниране на заразените. Това е доказаната формула, която в Шумен незнайно защо не прилагаме.

Високият брой заразени и карантинирани показва, че всичко, гореизписано е направено. Щом знаете толкова много формули, защо не станете доброволец?

Къде са ви ковид-кабинетите? Къде са ви стимулите за претоварените медици?

Кабинетите са в МБАЛ-Шумен, а стимулите които искат лекарите на този етап са разбиране и търпение! И същите тези лекари нямат нужда от „ помощ“ като вашата, с която паникьосвате и без това изплашени хора, от придобиват симптоми на психическа основа щом прочетат гръмки заглавия като вашето!

Освен че изсипахме пари в ремонти и асфалт, и си издействахаме 3 милиона за градския стадион? Защо никой не се разтича със същия хъс да отвори ново лечебно заведение специално за  Covid 19? Сега ще възстановяваме бившата белодробна болница, значи можело да се направи нещо. Но дано не е късно.

Това са инвестиции, които са дълго чакани в града и ремонти, които са били наложащи. Света не започва и не свършва с COVID, за да отхвърляте едното за сметка на другото, след като няма място за сравнение. И не, не е късно за белодробната болница, защото всяко едно действие е обмислени и съобразено.

 

И последно – кой ще излезе пред шуменци, да ги успокоява и да отговаря на въпросите и страховете им?

На шуменци отговарят хората, чиято работа е това. Отговаря им и щаба чрез всяко едно запитване от страна на медиите. А за страховете им отговарят хора като вас, които ги насаждат и засилват, които спекулират! Вместо да апелирате за спокойствие и здрав разум,  бутате хората към ръба. Хора като вас са по-страшни и от заразата.

Подобни

Leave a Comment

17 − 2 =