За Шумен и дърветата: Експертното мнение на председателят на ландшафтите в България

В последно време тема номер едно на шуменските групи в социалните мрежи е премахването на дървета. Въпреки, че на тяхно място ще бъдат засадени нови, шуменци не искат подмяната да продължи. За да стигне това тяхно желание и до кмета на града бе организирана подписка в защита на дърветата.

На брифинг пред журналисти пък новият ландшафтен архитект на града Десислава Лунчева, която заема тази длъжност от около един месец обясни, че тези техни действия се налагат защото дърветата са вече много големи, трудно е короните им да се достигнат с вишка, опасни са, а липите са алергенни.

По думите на управителя на Общинското предприятие “Паркове и обредна дейност” Златин Кайряков, кълбовидните акации, които се сеят масово на местата на старите липи и тополи, ще се развият изцяло и ще придобият завършен вид до пет години.

Относно изборът за нови дървета, а именно кълбовидните акации потърсихме за коментар и експертно мнение председателят на управителния съвет на ландшафтите в България доц. д-р Веляна  Найденова.

„В момента кълбовидните акации са модерни дървета за градска среда и улично озеленяване, защото не развиват голяма корона, изнесена е на по-високо и не дават издънки. Точно за това мога да кажа, че станаха част от една модна тенденция. Относно това, че липите и тополите са алергенни – всяко дърво, което цъфти, дори и кълбовидната акация причиняват проблеми на хората с алергии и това не може да бъде основание за премахването им. За да се премахнат дървета трябва да има експертна оценка на базата на тяхното състояние. Дали са болни, дали имат хралупи, опасни ли са, а за тополите специално се прави и една проба в ствола. Младата растителност се премества, ако го налага – не се премахва. А относно това, че след 5 години акацията ще може да създаде сянка, мога да кажа, че тук по ларгото на София, въпреки изминалите години – сянката е незначителна“.

Снимка: Фейсбук

 

 

 

Подобни

One Thought to “За Шумен и дърветата: Експертното мнение на председателят на ландшафтите в България”

  1. Maya Stoycheva

    Да и ще ги оставят да изсъхнат, както се случи и с другите дръвчета в ремонтираните части на Шумен, хем им сложиха и система за капково напояване. Мизерници! Да премахват здрави дървета на десетки години, които са единственото украшение на този жалък град, дървета, които в жестоката лятна жега свалят температурите с едно 3-4 градуса на центъра, точно заради размерите и короните си, дървета, които ви пречистват въздука. Срам за кмета и самозваният “ландшафтен архитект”. Липите и тополите били алергени (Аборигени, кого лъжете бе!), абе я да ходят да се гръмнат, смешници такива!

Leave a Comment

seventeen − 13 =