За 15 септември ще е готова 3D възстановката на паметник „Създатели на българската държава“

Екипът на платформата Iwalk.bg ще направи 3D възстановка на паметник „Създатели на българската държава“, както и мултимедия с глас и музика, която да го презентира като обект от национално и световно значение. Паметникът ще бъде включен и в интерактивната карта на платформата. Това обяви Димитър Игнатов от екипа на Iwalk, който днес гостува в Община Шумен, за да направи презентация на проектите, с които се занимават.

По този начин Iwalk.bg подкрепя усилията на местното ръководство за уреждане на статута на паметника, като целта е държавните институции да се ангажират с поддръжката и съхранението му.

„Създали сме карта на България в леко анимиран вид. Правим кратко филмче за конкретния исторически обект, с музика и исторически разказ, които да потопят потребителите в атмосферата на епохата“, обясни Димитър Игнатов и добави, че платформата Iwalk има за цел да популяризира културно-исторически обекти, паметници, личности, събития и т.н.

Разработена е на база мобилно приложение и може да се разглежда през смартфон. Всички 60 обекта до момента са направени в 3D. Потребителят отваря сайта, кликва върхи историческата забележителност и след това гледа клипче или презентация за него. Освен това се предлага и виртуален гид – жрец, свещеник или средновековен войн, който разказва славната история на дадения обект.

Димитър Игнатов обеща пред кмета Любомир Христов и събралите се журналисти, че 3D възстановката на „Създатели на българската държава“ ще бъде готова за първия учебен ден – 15 септември. Проектът ще бъде подарък и Община Шумен няма да харчи средства за него.

Подобни

Leave a Comment

fourteen + eight =