Земеделска производителка от с. Велино получи осъдителна присъда и глоба в размер на 2000 лв.

След протест на Окръжната прокуратура в Шумен срещу оправдателната присъда на подсъдимата Петина А. състав на Апелативния съд във Варна я призна за виновна, като отмени оправдателната част в съдебния акт на Шуменския окръжен съд. Въззивната инстанция наложи наказание на 37-годишната подсъдима лишаване от свобода за срок 1 година, чието изтърпяване отложи с изпитателен срок 3 години. Наложена й е и глоба от 2000 лева. Това съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Управителка на ЕТ „Велино“ в Шумен Петина А. била предадена на съд за получаване на финансово подпомагане като земеделски производител от  фондове на Европейския съюз чрез подаване на неверни сведения за обработваната от фирмата й земеделска земя. В кампанията за получаване на средства за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания през 2013 г. подсъдимата декларирала няколко парцела в шуменското село Велино, като завишавала площта им с цел получаването на по-големи субсидии.

Извършената автоматизирана кръстосана проверка установила площи, декларирани от повече от един земеделски стопанин и други, които не отговаряли на критериите за подпомагане в размер на почти 50 хектара. С това тя извършила престъпление по член 248а, ал. 3, във връзка с ал. 2 от НК и била предадена на съд от Окръжната прокуратура в Шумен, но на първата съдебна инстанция Шуменският окръжен съд я оправдал.

Последвал протестът на Окръжната прокуратура в Шумен срещу оправдателната присъда. Протестът бил поддържан и от представителя на Апелативна прокуратура във Варна.

Присъдата на Апелативния съд във Варна, с който подсъдимата Петина А. е била призната за виновна, подлежи на касационна проверка пред Върховния касационен съд.

 

Подобни

Leave a Comment

six + 12 =