Злато и сребро за България от XII Открита Московска Олимпиада по Информатика

Пловдивчанинът Радослав Димитров завоюва злато, а Мартин Копчев от Габрово си спечели сребърен медал от XII Открита Московска Олимпиада по Информатика. От останалите български състезатели най-близко до медалите са били Петър Ангелов, Захари Маринов и Иван Ганев.

Представянето на нашите ученици е било отлично, като с повече медали от нас са само руснаците, докато румънците имат същото представяне, а сърбите са с медал по-малко. Това съобщи ръководителят на българската делегация Бисерка Йовчева от шуменската Школа А&Б.

Подборът за финалният кръг се извършва в два предварителни кръга като в първия участваха 2061 състезатели от цял свят, от които до втори кръг достигнаха 500 и на финала бяха поканени 350 от всички участващи в подборните кръгове състезатели. В състезанието са участвали ученици на възраст от 12 до 20 години от различни страни в света.

От българските участници до финален кръг бяха допуснати Радослав Димитров от МГ „Акад. Кирил Попов“ – гр. Пловдив; Мартин Копчев, Добрин Башев, Цвета Тодорова и Пламен Динев от ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, гр. Габрово; Захари Маринов от МГ „Гео Милев“, гр. Плевен, Стоян Малинин от ПМГ „Академик Боян Петканчин“, гр. Хасково и Иван Ганев, Петър Ангелов, Марин Йорданов и Александър Георгиев от Школа А&Б. Представителите на Школа А&Б се обучават в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен, с изключение на Александър Георгиев, който е от Хаскововo от 6 години вече се подготвя в Школа А&Б.

Състезанието сe е провело в рамките на два състезателни дни, по време на които учениците са решавали по четири задачи на ден за пет часа. Медали са получили 25% от участващите на финала, за разлика от други състезания от тази тип, където медали получават 50% от всички участници.

Подобни

Leave a Comment

5 + 3 =