Иванка Петрова, кмет на Смядово: Ромите, които не спазват правилата, нямат място в нашия град

Кметът на Смядово Иванка Петрова се включи в Националната кръгла маса по проблемите с етническата интеграция, която се проведе на 24 август в Асеновград, по инициатива на кмета на Общината д-р Емил Караиванов. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова, зам.-министри, представители на Националното сдружение на общините и други „отговорни фактори“ от държавната и местната власт.

Дискусията е засегнала основно образованието и трудовата заетост на етническите групи в България. По данни на МОН , 21 хиляди деца са отпаднали от училище само за 1 година. Огромната част от тях са от ромски произход. Омбудсманът Мая Манолова се обявила за абсолютно задължително и безплатно предучилищно образование за децата на 4 и 5 годишна възраст. Валери Симеонов е потвърдил ангажимента на правителството по приетия механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Реализацията му трябва да стане възможна с комплексни мерки и добра координация между институциите от няколко различни сектора на всяко ниво на управление – национално, регионално, местно и училищно, са крайно необходими.

Навсякъде по общините се създават работни групи, които ще посещават ромските семейства и ще „прибират“ децата им в класните стаи.  В тази връзка кметът на малката шуменска община Смядово, още в началото на месец юли организира среща между представители на полицията, социални грижи и местните образователни институции, на която набелязаха конкретни мерки за интегриране на пребиваващите в града ромски семейства от т. нар. „катърджии“.

С наближаването на новата учебна година потърсихме Иванка Петрова, за да разберем какви мерки се взимат за реалната интеграция на тези хора и как властите планират да накарат децата им да посещават  редовно учебни занятия. Въпреки че т.нар. „катърджии“, дошли от сливенското село Градец, наброяват 20-тина семейства, проблемите които създават на гражданите и местната власт, са сериозни. Миналата година смядовчани надигнаха глас, заради постоянни набези по реколтата. В началото на този месец полицай пострада при опит да спре меле между 20-тина роми, а предното панорамно стъкло на патрулката беше счупено. Очевидно е, че правомощията на униформените не са достатъчни за да гарантират реда и сигурността в Смядово.

За тази цел преди дни Общината е сключила договор с охранителна фирма „ТИМ“ ЕООД. На тях ще се разчита за охрана на общинската собственост, а и за осигуряване на безпроблемно съвместно съжителство на живущите в града, въпреки сериозните културни различия.

„Тази година в Смядово дойде една голяма група роми, която предприе нов начин за настаняване – един от тях си купи къща. Вътре се настаниха 10 семейства. Те работят в село Тушовица, в сферата на дърводобива. Живяли са известно време в селото, но от там са ги изногили и сега дойдоха в нашия град. Разговаряхме и с работодателите им. Разбрах, че им плащат доста добре и за това успяват да си купуват имоти“, разказа кмета Иванка Петрова и добави, че т.нар. „катърджии“, които разполагат с финансови средства, са се снабдили с огромни тонколони и тормозят денонощно съседите си. „Разбрах, че вече знаят за договора ни с „ТИМ“ и са решили да се изселят от Смядово. Нека да го направят. Ромите, които не спазват правилата, нямат място в нашия град. Тези семейства, които останат, уверявам, че децата им ще ходят на училище“, категорична бе Иванка Петрова.

Продължаваме да следим действията на местните власти по линия на т.нар. „интеграция“, защото проблемите са натрупват в геометрична прогресия близо три десетилетия, а решаването им изисква сериозна смелост и отдаденост. Това обаче няма как да се случи, ако партийните и лични интереси, поне за известно време, не отидат на заден план.

Снимка: Община Смядово

Подобни

Leave a Comment

nineteen + eighteen =