Иванка Петрова: Смядово наистина има голяма нужда от общинско звено за охрана

Община Смядово създава звено за охрана, съобщи за СтрелаБГ кметът Иванка Петрова. Вижте повече подробности около новата инициатива, която е подела кметицата.

– Здравейте г-жо Петрова. Първо искам да ви поздравя за прекрасната идея и за това, че за пореден път успяхте да обедините жителите на града около вашата кауза, да превърнете Смядово в едно още по-добро и най-вече сигурно място за живеене. Какво наложи да вземете това решение?

 

– Проблемът го имаше още от преди около 2-3 години, но в последно време започна да назрява. А самият проблем са така наречените катърджии. Не само те разбира се, има и българи, които създават проблеми, но основният проблем е от катърджиите. Те идват от сливенско и се заселват в изоставени къщи. С полицията правим всичко възможно, за да предотвратим набези. Другата седмица ще извършим поредната проверка, а последната беше преди около месец и съставихме над 30 глоби. Досегашните ни действия показаха, че от това звено има нужда не само за общината, а и за да бъде в помощ на полицията, за да подобрим заедно нещата. Далеч съм от мисълта, че ще ги изкорени, но съм убедена, че ще ги подобрим.

Колко ще струва на община Смядово да издържа това звено за охрана?

– Приблизително 100 000 лева на година. Парите ще идват от бюджета. Ще се лиша от някъде от инфраструктура, тъй като собствените приходи са изцяло предназначени за асфалтиране. Оказа се за съжаление, чеима много голяма необходимост от това звено. Създаваме го към Общинското предприятие, защото ще излезе по-евтино. Някои колеги ми казаха “Ванче, как ще го правиш, като нямаш пари?” Това не е точно така! Много от общините го правят като отделно търговско дружество с директори, със счетоводители и т.н., което е пари, а ние го правя като звено към общината.

Колко души ще бъдат ангажирани в това охраната на Смядово?

– На първо време ще бъдат назначени 4 човека на разпокъсано работно време – един ден през деня, един през нощта, а петък, събота и неделя ще бъдат повече в тъмните часове. През лятото ако се наложи ще назнача и 5-ти човек. Директорът на Общинското предприятие ще бъде и ръководител на охраната и ще следи за всички тези неща.

Кога ще заработи официално звеното за охрана?

– Чакаме лиценза да излезе, а през това време подготвяме местото, където ще се помещава. Тези дни правим срещи и с Виваком, които ще ни помогнат да изградим система за видео наблюдение, която също няма да струва малко пари, но напред във времето ще бъде изплатена.

Радвам се да видя, че хората подкрепят това мое решение. Дори и сега има ефект, когато видят колата с надписите на бъдещата общинска охрана. Жителите ми се обаждат, за да ми кажат, че застават твърдо зад мен в тази инициатива. Има и много младежи от града, които искат да се включат доброволно, за което ще помислим как да случи напред във времето. Всички тези предприети действия са в пълен синхрон с полицията и наистина вярвам, че ще сме им в голяма помощ.

Подобни

Leave a Comment

two × two =