Иван Вазов зае своето достойно място в Алеята на писателите – част от Двор на кирилицата в Плиска

На тържествена церемония днес, в деня на Свети Климент Охридски, в Двора на кирилицата в град Плиска бе открит бюст-паметник на Иван Вазов. Бронзовият монумент на патриарха на българската литература, който зае своето достойно място в Алеята на писателите, творили на кирилица, е дело на скулптора Борис Борисов от Велико Търново.

Директорът на на къща музей „Иван Вазов” в гр. Сопот Борислава Петрова изсипа в основата на бюст-паметника пръст от родната му къща в малкото балканско градче, след което подари романа „Под игото“ на създателят на Двор на кирилицата – арменския бизнесмен Карен Алексанян. Специално за откриването бе дошъл и кметът на община Сопот Деян Дойнов.

„За мен е изключително удоволствие и чест, че имам възможността да бъда ваш гост, като градоначалник на града на Вазов. Определено няма как да опиша това, което той е сътворил в две изречения. Той е личност, която заслужава много. Аз се гордея и се прекланям пред всички вас, че именно неговия бюст стои тук, в този прекрасен исторически кът. Искам да ви пожелая да увеличавате тази алея, която е уникална не само за България, а и за целия свят“, заяви той пред гостите.

Малчуганът Ивайло Найденов, облечен в народна носия, рецитира стихотворението на Вазов, посветено на Св. Климент – ученик и сподвижник на Кирил и Методий, учител и просветител на българите, преводач и автор на старобългарски творби, основоположник на Охридската книжовна школа и първи български епископ.

Венци и цветя пред паметника-бюст бяха поднесени от името на: Двор на кирилицата в Плиска, Община Каспичан, областен управител на Варна, община Горна Оряховица, община Лясковец, общински съвет Сопот, както и от политически партии и сдружения.

Припомняме, че на 1-ви ноември, в Деня на народните будители, на същата почетна алея, бе открит паметник на Пейо Яворов. Поне 80 поети и писатели от различни народности, творили на кирилицата, ще получат свои бюстове и паметници на това уникално за страната ни място.

Подобни

Leave a Comment

seven + seven =