Изкупната кампания на тютюна в област Шумен е в разгара си

Изкупната кампания на суров тютюн от реколта 2017 година стартира в началото на месеца. Четири фирми приемат суровина от производителите на територията на област Шумен. Основно се изкупуват сортовете – „Каба Кулак“, „Басми“ и „Катерини“. Качеството тази година е една идея по-добро от миналата, а и производителите за момента са доволни от предлаганите им цени. Това каза пред СтрелаБГ Вилдан Шабанова, заместник-председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010.

„Миналата година цените варираха между 3,60 и 3,80 лева за килограм. Тази година за „Каба Кулак“ няма фирма, която да предлага под 4 лева, а на места изкупната цена достигна до 4,80 лева“, добави тя. По думите й близо 1000 тона „Каба Кулак“ в Североизточна България е вече изкупен, което прави 60% от прибраната суровина.

От  Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 настояват да се отнеме лиценза за изкупуване на суров тютюн на гръцкото дружество “Лийв Табако Михайлидис”. Браншовата организация е изпратила писмо до земеделското министерство, в което са посочени мотивите. Сред основните аргументи са неизплатени средства за продадена продукция от миналата стопанска година. Некоректната фирма дължи около 900 000 лева на производители от Североизточна България. Част от дълга й е бил изкупен от друга фирма, която вече е направила плащания към тютюнопроизводители в Южна България. По сметките на земеделците от нашия регион обаче, все още няма преведени пари!

Очаква се изкупната кампания в Североизтока да приключи до края на тази година.

Статистиката показва, че има намаление в броя на тютюнопроизводителите, но в Шуменско спадът не е драстичен. При едни добри изкупни цени, много от отказалите се ще се завърнат към този стабилен традиционен поминък, прогнозира Вилдан Шабанова.

Снимка: НАТ – 2010

Подобни

Leave a Comment

eleven − three =