“Светлописците на Шумен“ с отличие от Панаира на музейните изложби

Изложбата „Светлописците на Шумен“ на Регионален исторически музей – Шумен бе отличена по време на Панаира на музейните изложби в Русе за принос в популяризиране на нематериалното културно наследство.

Тя проследява развитието на фотографското изкуство в града от края на XIX до средата на ХХ в. чрез веществени материали (копирно-прожекционен апарат с пламък от края на XIX в., магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, рол преси, различни фотоапарати, майсторски свидетелства, оригинални снимки с фотографски инициали) и любопитни факти.

За първи път „Светлописците на Шумен“ бе експонирана в Регионален исторически музей – Шумен миналата есен, като успоредно с нея се проведоха тематични дарителска акция и фотоконкурс. Изложбата предизвика интереса на музейната колегия още тогава и гостува на други музеи в страната.

В тазгодишното издание на Панаира на музейните изложби участие взеха над 100 специалисти от България, Великобритания, Хърватска, Сърбия и Македония.

Негови организатори са Министерство на културата, Регионален исторически музей – Русе и Община Русе, в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Асоциация на Клубовете „Приятели на музея“ и с подкрепата на Сдружение „Български музеи” и Сдружение „Толкова близо, толкова далече”.

 

Подобни

Leave a Comment

18 + 14 =