Изложбата „Унгарско кино в Шумен“ на гости в Будапеща

На 8-ми февруари в Българския културен институт в унгарската столица бе открита изложбата „Унгарско кино в Шумен“. Тя представя част от богатата колекция кино-афиши на Шуменския музей, свързана не само с българското, но и със световното филмово изкуство и включва кино постери от 30 – 80-те години на ХХ век. Това съобщават от РИМ – Шумен.

Експонираните афиши са на филми с участието на някои от найизвестните унгарски актьори от 30-те години на ХХ век, които бързо успяват да се наложат на унгарския и на българския екран. Имена като Зита Селецка, Паал Явор, Каталина Каради, Ида Турай, Клара Толнай стават едни от любимците на шуменци. Все повече започва да се говори за унгарските филми „Данко Пища“, „Видение край езерото“, „Вълшебният кафтан“ и много др.

Най-ранният афиш в колекцията е на „Съдбоносна пролет“ от 1939 г., като са показани и по-късни – на унгарските филми произведени и прожектирани в годините след края на Втората световна война до демократичните промени през 1989 г.

На официалното откриване присъстваха както представители на българската и словашката общност в Унгария, така и гости – любители на седмото изкуство. Част от програмата бе прожекцията на унгарския игрален филм „Старият валс“ от 1941 г.

Изложбата е реализирана по специалната покана на Българското самоуправление на Община „Йожефварош“, Будапеща и след одобрено проектно предложение на Регионален исторически музей – Шумен към програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“ на Република България.

Подобни

Leave a Comment

five × 5 =