Изложба „България в пощенски картички” в Регионалната библиотека в Шумен

 

Изложба „България в пощенски картички” може да бъде видяна до края на месец ноември във входното фоайе на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Тя представя рисувани и илюстровани картички от фондовете на отделите „Изкуство” и „Краезнание”. Чрез картичките оживяват градове, сгради, улици и площади, които времето е променило в някои случаи до неузнаваемост. Повечето от картичките в изложбата са от 60-те години на ХХ век, като най-старите са от 1960 г. и са с изгледи от Несебър и Варна. Интересни и изключително красиви са и рисуваните картички, издадени през миналия век от издателство „Български художник”.

Особен интерес представляват картичките с изгледи от Шумен. Чрез тях може да се проследи промяната в архитектурния облик на града, промяна, която в някои случаи е обвързана с родовата история на известни шуменски фамилии. Така в една от изложените картички е съхранен споменът за къщата на известния шуменски музикален род Стоянови, от който произлизат известните български композитори и пианисти Анастас Стоянов, Андрей Стоянов и Веселин Стоянов; на мястото на къщата по-късно е построен хотел „Мадара”.

Изложбата представя и албуми с пощенски картички от стария Шумен, Видин, Стара Загора, Русе и Самоков, а също и кратка история на пощенската картичка.

Организирането на изложбата е повод Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” да се обърне с апел към шуменци да дарят притежавани от тях стари пощенски картички с изгледи на български градове, на природни и културно-исторически забележителности или с изображения на известни личности, както и картички, свързани с важни исторически и културни събития. Запазването им във фондовете на библиотеката би било възможност да съхраним за поколенията ценна и интересна информация.

Подобни

Leave a Comment

five × 2 =