Изложба на артефакти от каменната арена в Плиска в музея в Шумен

Десетгодишните археологически проучвания (2005-2015г.) на каменната арена в първата българска столица Плиска са представени в изложба в Регионалния исторически музей в Шумен.

Изградена непосредствено до Дворцовия център, арената заема важно място в структурата на столичното градоустройство. На нея археолозите попадат неочаквано, в търсене на дървена цитадела, а геофизичните проучвания показват, че става въпрос за кръгла каменна площадка, разположена на площ от 1 декар и заобиколена от дървена ограда.

Откритата керамиката датира функционирането на арената в периода от края на ІХ до средата на Х в. Открити са находки и от втората половина на Х –  първата половина на ХІ век.

В експозицията са изложени най-интересните артефакти, открити по време на археологическите разкопки – цели глинени съдове, фрагменти с графити, реликварий, нагръдни кръстове, накити от благородни метали и медни сплави – обици, висулки, пръстени, катарами, коланни накрайници и апликации за облекло, златни, сребърни и медни монети.

Подобни

Leave a Comment

four × 2 =