Изложба „Съкровищата на Южното Черноморие“ гостува в Шумен

Нова гостуваща изложба е уредена в зала „Съкровищница“ на Регионалния исторически музей. Експозицията е под надслов „Съкровищата на Южното Черноморие“ и включва избрани археологически находки, част от колекциите на Регионален исторически музей – Бургас и Исторически музей – Приморско.

Най-ранен от артефактите е внушителен с размерите си глинен съд – урна с букелна украса от Ранножелязната епоха (X – VI в. пр. Хр.). Сред гостуващите материали е и един от малкото пълни комплекти за украса на конска сбруя, откривани на територията на страната ни. Четиридесетте златни апликации са открити при спасителни разкопки на тракийска надгробна могила и се датират към края на IV – началото на III в. пр. Хр. От същия обект в местността Силихляр край Приморско са и изложените сребърните монети – денари и тетрадрахми.

Отново от времето на траките, но от малко по-късен период (края на III – началото на II в. пр. Хр.) са златните накити, открити при проучванията на некропола на Месамбрия Понтика. Сред тях се открояват елипсовидните аграфи – брошки, които се закрепват чрез закопчалки за дрехите. Впечатляващи са и обеците – украсени с филигран, двусъставни. Кръжилата им завършват с фигури на митичния крилат кон – Пегас и висулка с формата на фино украсена амфора. Изключителна рядкост за античния свят е змиевидният пръстен. Оформен е от спирално навита златна лента, завършваща с изображение на Кетос – митичен морски дракон, който Персей убил и освободил красивата Андромеда. През античността изображението на Кетос имало апотропейна функция и се приемало, че отблъсква злите сили.

Изложбата „Съкровищата на Южното Черноморие“ е експонирана в РИМ Шумен до 10 май.

 

Подобни

Leave a Comment

six − 3 =