Изложба „110 години от рождението на д-р Васил Хараланов“, шуменецът с най-големия колекционер на монети в Европа

На 25 септември 2017 г. се навършват 110 години от рождението на най-големия колекционер на монети в Европа – шуменецът д-р Васил Хараланов.

Васил Стефанов Хараланов е роден в град Шумен през 1907 г., в стара възрожденска фамилия. След като завършва гимназия, учи медицина в град Монпелие, Франция. През 1933 г. се завръща в Шумен и се отдава както на лекарска практика, така и на своята страст – колекционирането на монети. Умира на 17 май 2000 г.

През 1970 г., след обиск в дома му, колекцията от десетки хиляди монети е иззета, а по-късно и ограбена. След натиск, остатъците от нея са дарени през 1971 г. на музея в Шумен – мястото, на което самият Хараланов е мислел един ден да я завещае. Днес в Регионалния исторически музей в Шумен се пазят близо 8000 монети от колекция „Васил Хараланов“, а най-ценните и представителни образци са изложени в трезора на музея – зала „Съкровищница“.

Във връзка с тази годишнина Регионалният исторически музей в град Шумен представя документална изложба, съдържаща лични вещи на големия колекционер – фотографии, ръкописи на статии, писма от дългогодишната му кореспонденция с видните учени Никола Мушмов и проф. Тодор Герасимов, етнографски и предмети от османския период, неделима част от всеобхватната му колекция. Част от предметите се показват за пръв път.

Изложбата „110 години от рождението д-р Васил Хараланов“ е експонирана в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей и може да бъде разгледана до 1 ноември 2017 г.

 

Подобни

Leave a Comment

two × five =