Изтъкнатият кларинетист Боби Йоцов с концерт в Шумен

Популярният български кларинетист Борислав Йоцов гостува с концерт в Шумен на 25 октомври. Музикалното събитие е с начало 19:05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Богатият творчески опит на Йоцов е доказал, че смесицата от жанрове и стилове неизменно води до прекрасни изживявания и показва безграничността на хубавата музика. Моцарт, Дебюси, Гершуин и Вили Казасян са само част от имената на композиторите, включени в програмата.

Съвсем скоро Боби Йоцов направи диригентския си дебют като застана начело на Нов Симфоничен Оркестър, но изявите му предвещават успехи в тази насока. Той е роден през 1966 г. в семейство на изтъкнати музиканти. Завършва образованието си в НМА „.Проф. Панчо Владигеров” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров.

Специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в Университета „Дюкейн” в САЩ при Марк Нучо. Печелил е първи награди на няколко национални конкурса и ІV награда на конкурса „Принц Филип” в Брюксел.

Преподава в НМА и НМУ „Любомир Пипков“. Имал е десетки солови рецитала, бил е солист на всички наши симфонични оркестри и на Биг-Бенда на БНР. Концертирал е в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия и др. Има издадени пиеси за кларинет в България и Англия. Изпълнява и записва голям брой произведения за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които премиерни за България.

Боби Йоцов е избран за „Музикант на годината” на БНР в категория „Активна творческа дейност” през 2004 г. През 2005г. става носител на „Кристална лира” на СМТБ като „Инструменталист на годината”.

 

Подобни

Leave a Comment

2 × 1 =