Изтъкнатият пианист проф. Ростислав Йовчев ще бъде солист на Симфониета – Шумен

Проф. Ростислав Йовчев ще бъде солист на първия симфоничен концерт за 2018 година в Шумен. Професорът съчетава активно изпълнителска, преподавателска и публицистична дейност. През периода 2006-2008 г. той избра Шуменския оркестър, за да изпълни цикъла „Клавирните концерти на Л. В. Бетовен“, а този четвъртък той ще изпълни най-лиричния от тях – сол мажорния Концерт за пиано и оркестър № 4.

Под диригентсвото на Станислав Ушев ще чуете още две от най-великолепните творби на Моцарт – увертюрата към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 40, сол минор. Първият концерт за тази година ще бъде на 11 януари /четвъртък/ от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“.

Проф. Ростислав Йовчев е лауреат на много наши и международни конкурси. Той е единственият пианист от България, лауреат на награда от конкурса за най-добро изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела. Специализирал е в Кралската консерватория в Брюксел и е осъществявал майсторски класове в България, Корея и Румъния. През 2002-2004 г. е преподавал пиано във Висшия музикален институт в Тунис. Бил е в клавирното жури на националните конкурси “Св. Обретенов”, „Класика и съвременност”, „Лист-Барток” и конкурса за акомпаниматори в Плевен.

Професорът е завеждащ на катедрата по пиано в НМА.

Подобни

Leave a Comment

3 × 2 =