Илинден е

Православната църква почита паметта на свети пророк Илия. В българския народен календар празникът е познат като Илинден. Свети пророк Илия е един от най-почитаните светци както в Православната, така и в Католическата църква. Той покровителства градушката и летните стихии. Илинден носи и друг огнен знак – Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година – един от трагичните щрихи в нашата история, последица от решенията на Берлинския конгрес.

Според народните вярвания на Илинден човек не трябва да работи, защото може да бъде ударен от гръм. Правят се курбани за здраве, нарича се погача. Сборът винаги трябва да е под вековни дървета на високо място. Днес честват храмовите си празници домовете на вярата, закриляни от Свети Илия.

Вярва се още, че от днес времето се обръща и почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Рибарите казват, че хване ли мъртвакът – мъртвото вълнение- то обикновено държи нечетен брой дни- 3,7,9… На Илинден не се ходи и на плаж, защото морето взима много жертви.

Подобни

Leave a Comment

twelve + 20 =