Имат ли вина и някои от жителите на Салманово за проблема с водата? (ВИДЕО)

Част от проблемите в нередовното водоподаване до високите части на село Салманово са в резултат от злонамерени действия от страна на някои жители. Установено е умишлено нарушаване целостта на довеждащия водопровод, с цел поене на домашни животни. Това са показали проверките на ВиК – Шумен в селото, в което от близо година има проблем с водоснабдяването по високите части. Това каза пред СтрелаБГ управителят на Дружеството инж. Красимир Марков.

Засечени са също така и незаконни включвания към мрежата. „Водопроводите са изграждани през 60-те години на миналия век. Експлоатационният период далеч надвишава нормалните срокове. Попаднахме и на фрапиращ случай на разхищение. Става дума за чешма в центъра на селото, където много често се източват огромни количества вода, които никой не потребява. Това води до източване на водоема и до недостиг на вода за живущите във високите зони“, обясни инж. Марков и призова жителите на Салманово към повече добросъвестност и уважение към труда на екипите на ВиК – Шумен, за да може с всеобщи усилия да се подобрят експлоатационните условия. Това несъмнено ще доведе до по-добро водоснабдяване на къщите в китното селце. Той бе категоричен, че се прави всичко възможно всички жители да имат достъп през светлата част на денонощието до вода от чешмите си.

В и К Шумен в действие

ВиК: Продължават упоритите усилия за отстраняване на проблемите с нарушеното водоподаване на село Салманово.

Публикувахте от Водоснабдяване и канализация – Шумен в 4 януари 2018 г.

„През нощта ние повишаваме нивото в основния водоем от който се захранва селото, така че на следващия ден да има вода и във високите зони. Къщите там остават без достъп, основно надвечер и през нощта“, каза още инж. Марков и допълни, че ВиК са извършили зониране на селото – монтирани са спирателни кранове с водомери. По този начин ще може да се локализират големите изтичания и авариите за по-кратки срокове.

Кардинална подмяна на водопроводната мрежа обаче не е по силите на ВиК – Шумен, тъй като дружеството не разполага с нужните средства. Инвестиционната им програма за 2017 година е била на стойност 760 хиляди лева. Тази година сумата е почти същата.

Подобни

Leave a Comment

4 × 5 =