Инж. Геронтиев: Със затваряне на горските пътища борим кражбите на дърва на Шуменско плато

Само едно нарушение е имало през тази зима на територията на Природен парк „Шуменско плато“ за периода от 13 ноември 2017 година до 12 февруари 2018 година, това отчетоха днес от ДГС-Шумен, докладва Североизточно държавно предприятие.

„През трите месеца на горските пътища в парка бяха поставени бариери и е беше забранено преминаването на моторни превозни средства въз основа на заповед на РДГ-Шумен от 13.11.2017г.

За втори път се ограничава движението в парка през зимата, защото превантивната дейност върши много по-добра работа от всичко останало. Журналистът Диян Герговски нарече на шега мерките, които взехме „окопна война“, но за всички е видно, че посегателства в гората нямаше, коментира зам.-директорът на стопанството инж. Тодор Геронтиев.

Той каза още, че превантивните мерки изискват по-голям финансов ресурс и натоварват повече колегите му, но пък резултатите показват, че усилията са си стрували. През последните няколко години кражбите на дърва в парка зачестиха и затова решихме, че трябва да променим нещо, за да спрем незаконната дейност. Затварянето на горските пътища и 24-часовите дежурства, които даваме се оказаха най-доброто, което можем да направим.

След като приложихме тези мерки кражбите на дърва спаднаха рязко, обясни инж. Геронтиев и допълни, че при необходимост и през следващата зима ще се иска издаването на заповед от РДГ-Шумен, с която да се ограничи достъпа до платото. Ръководството и служителите на ДГС-Шумен благодарят на всички граждани, които не само по време на забраната, но и сега, подават сигнали за нередности в горите.

Подобни

Leave a Comment

two × five =