Инж. Добрин Чайлев с поздрав към шуменци в навечерието на 3-ти март!

Утре, с чествания в цялата страна ще бъдат отбелязани 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на Руско-турската война и урежда възстановяването на Българска държава, след цели пет века османско владичество и отсъствие на страната ни от  картата на Европа. Договорът има прелиминарен (предварителен характер) и е ревизиран значително от Великите сили на последвалия Берлински конгрес. Във връзка с Националния празник – 3 март, общинския съветник от „Атака“ – Шумен – инж. Добрин Чайлев, поздравява шуменци, а и всички българи!

Уважаеми българи, шуменци, в навечерието на 3 март, ви честитя националния празник! Една свята за нас дата! 140г от освобождението на България от турско робство! Пет века мъже, жени, деца, бяха клани, изгаряни живи, разпъвани на кръст заради това, че отказваха да предадат своята православна вяра! Запазиха своята писменост и култура!

Да си спомним Батак, Пещера, Брацигово, Панагюрище, Копривщица, Стрелча, Клисура!

Да се преклоним пред подвига на революционерите от Априлското въстание!

Да помълчим пред саможертвата на братята Руси, които по време на руско-турската освободителна война, проляха кръвта и оставиха костите си край Плевен, Шипка, Шейново и Стара Загора! А там нейде, на връх планината, на онзи чутовен връх, покрит с бели кости и кървав мъх, опълченците на Шипка показаха нечуван героизъм. Турците за първи път там видели, как в едно се бият живи и умрели!

Да помним заветите на Ботев и Левски, защото народ който не си знае историята, е обречен да я повтори!

Подобни

Leave a Comment

one × 5 =