Инж. Марков: Водата в Шумен става за пиене, отговаря на европейските стандарти за питейна вода

Относно притеснението на повечето граждани, че след приемането на бизнес плана на ВиК, водата в града ще поскъпне, а положението ще остане същото – потърсихме за коментар управителят на „ВиК- Шумен“ инж. Красимир Марков.

„С инвестиционната програма, която имаме – това са меко казано експлоатационни разходи. Когато подменим водопровод, водомер, двигатели, помпи и ежедневни ремонти, това не влия пряко на качеството на водата.

Гражданите са в заблуда. Много от тях си мислят, че водата ни не е годна за пиене, но това не е така. Питейна е, защото се следи за микробиология и други вещества и параметри от РЗИ, не сме си го измислили ние, това са и европейски стандарти.

Едно от нещата, което кара хората да си мислят, че водата е негодна за пиене е нейния цвят при някой от домакинствата. Това не е по вина на ВиК. Имаме случай, в който живущи в блок си подмениха тръбите и водата, която до преди това бе с жълтеникав цвят – се избистри.

А относно цената, тя се сформира само за услугата, която ние изпълняване – да осигурим водоснабдяване. Не се опитваме да възвърнем загуби, чрез повишаване на цената“. Това каза за Strelabg.com инж. Марков.

Подобни

Leave a Comment

sixteen + six =