Инж. Марков: До две години шуменци ще бъдат удовлетворени от качеството на водата

Пречиствателната станция за питейни води е дълго чакана от жителите на Шумен. След две години ще е готова и шуменци ще бъдат удовлетворени от услугата, заяви за СтрелаБГ управителя на ВиК – Шумен инж. Красимир Марков и увери, че проектът не е застрашен от отмяната на заповедта за санитарно-охранителна зона.

Днес той се срещна с министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който бе на посещение в града и също даде уверения, че до 15 юли ще бъде обявена обществената поръчка за строителството на станцията за питейни води.

„Тази пречиствателна станция ще реши проблема с повишената мътност на водата. Важно е да се знае, че и сега водата от чешмите е годна за пиене. В момента мътността е в нормалните граници и то според РЗИ – Шумен“, подчерта инж. Марков.

Другите важни обекти за Шумен, които предстои да се изградят до 2022 г. са довеждащия водопровод от яз. Тича, водопроводната мрежа, канална помпена станция и др. „Довеждащият водопровод ще бъде изграден последен, тъй като е с дължина 26 км, преминава през доста частни земи и имоти и се налагат отчуждителни процедури“, каза още управителят на ВиК.

Всички тези обекти са включени в една разработка на регионален прединвестиционен проект, за който са предвидени 110 млн.лева.

По думите му, трудностите в работата и през 2017 г. са ги следвали постоянно – водопреносната мрежа е амортизирана, налице е износване на механизацията, освен това е почти невъзможно да се намалят загубите на вода, поради честите аварии. Трудности създава и пресичането на кражбите на вода, които според инж. Марков са ежедневие.

На 14-ти юни е Общото събрание на „Вик-Шумен“ ООД, на което ще се разглежда годишният финансов отчет на дружеството.

Подобни

Leave a Comment

four + 9 =