Инж. Тодор Геронтиев: Този път бяхме на ръба, но ни се размина

Четири дни след пожара в Природен парк „Шуменско плато“ от Североизточното държавно предприятие отчитат, че огънят е загасен напълно и няма опасност за боровите гори в района.

„Този път бяхме на ръба, но ни се размина благодарение на добрата организация и на помощта, която ни оказаха колегите от другите стопанства и пожарната. Ако не бяхме действали в синхрон и не бяхме реагирали веднага на сигнала, пораженията щяха да бъдат много големи и за един час щяха да бъдат опожарени иглолистните насаждения на целия Илчов баир. Щяхме да се върнем 70 години назад!“, коментира днес зам.-директорът на ДГС-Шумен инж. Тодор Геронтиев. Той каза още, че това е най-големия пожар на територията на парка за последните години.

Вчера, след оглед на щетите е установено, че са опожарени 8 декара от боровата гора над скалния феномен „Мечката“. Според горските силния вятър и сухите борови иглички са създали реална опасност за изпепеляване на насажденията в района, като въпрос на минути е било пожарът да прерасне от низов във върхов и да обхване короните на дървета.

В гасенето на пожара в понеделник участваха 47 човека от пожарната в Шумен, Североизточното държавно предприятие, ДГС-Шумен, ДГС-Преслав и ДЛС-Паламара. „Не съм вярвал, че за толкова кратко време могат да се съберат толкова много хора, които да работят като един, за да спасят гората!“, категоричен е инж. Геронтиев.

Ръководствата на СИДП и горското стопанство благодарят на всички служители и пожарникари, които се включиха в гасенето на огъня минути след подаването на сигнала. Въпреки че пламъците бяха обхванали изключително труден и стръмен терен те бяха загасени в рамките на 4 часа, защото горските и огнеборците успяха да пресекат пътя на огъня.

Според директорът на СИДП инж. Веселин Нинов бързата и навременна реакция на всички, които са участвали в овладяването на огнената стихия е спомогнала за спасяването на  емблематичния за шуменци Илчов баир.

Напомняме на всички, които прекарват свободното си време в гората, да палят огън само на определените места и преди да си тръгнат да се уверят, че в огнището няма останала жарава. Ако забележите дим или огън сигнализирайте на телефон 112, за да опазим парка и за бъдещите поколения.

Снимка: Фактор

Подобни

Leave a Comment

16 + 1 =