Инициативи по повод 31 май – Световния ден без тютюн в Градската градина в Шумен

Регионална здравна инспекция – Шумен организира редица инициативи на местно ниво по повод 31 май – Световния ден без тютюн. В Градскатата градина пред кафе-сладкарница „Мики“ от 12,00 ч. до 13,00 ч., ще бъде разположен „Щанд на здравето – предизвикателство вместо цигара“ – съвместна инициатива с Общински здравен център – гр. Шумен и Български младежки червен кръст.

Друга интересна инициатива, която е планирана на същото място, носи името „Танц вместо цигара“. Ученици от СУ „Сава Доброплодни“ ще приканват граждани, вместо цигара, да танцуват за здраве и ще предоставят изработени от тях информационни материали за вредата от тютюнопушенето.

И тази година е предвидена скринонгова кампанията за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред  „Smoker Lyzer”.  РЗИ – Шумен приканва всички ученици и преподаватели от училищата в областта да танцуват в двора на школата си за здраве в голямото междучасие на 31 май. Кампанията в Шумен ще завърши със семинар в залата на РЗИ на 6 юни на тема:  „Тютюн и сърдечни заболявания“.

Иначе, Световният ден без тютюн е иницииран от Световната здравна организация и се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребление. За 2018 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Тютюн и сърдечни заболявания“.

Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2018 г. е да се подчертаят взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и сърдечно-съдовите заболявания. В световен мащаб от сърдечно-съдовите заболявания умират повече хора,отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания.

Подобни

Leave a Comment

1 × 1 =