Информация на РЗИ-Шумен за COVID-ситуацията към 17.11.2020

В РЗИ Шумен за област Шумен за 17 ноември са отчетени 103 нови случаи на коронавирус.
Няма болни деца и младежи до 18 години, но прави впечатление, че заразата обхваща все повече млади хора и в активната възраст до 60 години. Най-младите заразени са мъже на 20 години от Каспичан и от с. Миланово,  и на 21 години от Шумен.  Най-възрастният е 80-годишен мъж от венецкото село Борци
Ето разпределението им по общини:
Община Шумен – общо 65 случая: в град Шумен – 57 и в селата Мадара – 2 и по един случай в Градище, Ветрище, Средня, Мараш, В. Друмев и П. Волов
В гр. Шумен заразените на възраст между 40 и 50 години са 22 души, между 50 и 60 години – 15 души, между 30 и 40 години – 8 души, между 20 и 30 години – 5 души
Община Велики Преслав – общо 10 случая: град В. Преслав – 6, с. Миланово – 3, с. Троица – 1
Община Венец – общо 9 случая: Венец – 1, с. Капитан Петко – 3, с. Черноглавци – 1, с. Борци – 2, с. Изгрев – 1, с. Ясенково – 1
Община Каолиново – общо 8 случая: Каолиново- 2 и по един в селата Гусла, Климент, Загориче, Пристое, Браничево, Долина
Община Каспичан – общо 4 случая: гр. Каспичан – 2, с. Златна нива – 1, гр. Плиска – 1
Община Нови пазар – общо 4 случая, в град Нови пазар
Община Смядово – общо 2 случая, в град Смядово
Община Хитрино – 1 случай, в с. Върбак
Към 10 ч. в МБАЛ – Шумен са хоспитализирани 257 пациенти, от тях 203 имат положителен тест, други 54 чакат за резултат.  Седем пациенти има в ОАРИЛ в момента, и 7-те са интубирани.
Вчера в болницата са приети 27 нови пациенти, изписани са 21.
Починали са двама – мъж на 49 години, за който няма данни за придружаващи заболявания и жена на 59 години, с придружаващи хронични заболявания.
За настаняване в съседни области вчера са пратени 5 пациенти – във Варна 3 пациенти и 2 в Разград.
„Заболелите в Спешно отделение продължават да се увеличават, леглата в болницата са изчерпани, постъпващите са тежки случаи и  в болницата непрекъснато се зарежда с кислород“, съобщи д-р Йорданка Маринова.
Медиците призовават гражданите да спазват противоепидемичните мелрки, защото според прогнозите все още вървим към пика на заразата.
Вече трета седмица обстановката в МБАЛ е изключително тежка, почти критична. И за съжаление сме далеч от пика, коментират медиците от болницата. В момента 257 пациенти с ковид се водят на 219 официални легла.
Миналата седмица починалите са 21, по предходната – 22. Медиците от МБАЛ вече казват, че мечтаят за деня, когато ще могат да обявят, че тежките случаи намаляват и няма починали.
В момента РЗИ- Шумен разполага с достатъчно бройки бързи антигенни тестове, които се правят по епидемични показания, съобщи д-р Пепа Калоянова.

Подобни

Leave a Comment

three + 10 =