Истанбулската конвенция внесе смут и предизвика спорове в Общински съвет-Шумен

Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по – известна като Истанбулската конвенция успя да създаде напрежение и на редовната сесия на общински съвет-Шумен.

Общинския съветник от Атака Добрин Чайлев, подкрепен от архиерейския наместник отец Димитър и Пламен Василев от Евангелската  църква, които също присъстваха сесийната зала предложиха на съветниците да се обединят и да излязат с обща декларация против конвенцията. След думите, с които  Добрин Чайлев излезе пред своите колеги последваха множество споровете за компетентността както на самия него, така и на общински съвет.

След близо едночасов дебат, дали въобще гласуването на конвенцията е в техните правомощия, в който участие взеха Пламен Петков, Даниела Русева, проф. Добрин Добрев. Изказа се и омбудсмана на Шумен Иван Капралов.

Той предложи на по тази тема да бъде свикано обществено обсъждане, на което да присъстват всички, които имат и искат да изразят своята позиция и тя да бъде дебатирана. На това обсъждане да бъдат поканени представители на различни организации и на Православната църква.

След всички спорове, в крайна сметка съветникът Добрин Чайлев оттегли своето предложение с уговорката, че е постигнал целите си.

Подобни

Leave a Comment

4 × 1 =