Италианска пианистка и българска цигуларка заедно на сцената в Шумен

Две очарователни и много талантливи дами ще гостуват на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в Шумен на 7 юни, от 19:05 часа, съобщиха от Филхармонията. Италианката Фиамета Тарли е блестящ пианист, който се изявява както солово, така и с различни камерни формации. Зорница Иларионова пък е изключително успешна цигуларка, която е завоювала безброй награди от престижни конкурси, а вече е водила и свои майсторски класове във Виена, Сингапур и България.

Под диригентската палка на маестро Станислав Ушев те ще представят виртуозните шедьоври в жанра на инструменталния концерт. Фиамета Тарли ще изпълни последния Концерт за пиано и оркестър № 27 от В. А. Моцарт, който той написва в годината на смъртта си. Цигулковият концерт на финландския композитор Ян Сибелиус е сред петте най-велики произведения в жанра.

Той е част от репертоара на всеки цигулар и точно него ще чуем в изпълнение на Зорница Иларионова. В програмата са включени още „Румънски танци“ от Бела Барток и „Адажио“ от балета „Кармен-сюита“, който Родион Шчедрин създава за съпругата си – ненадминатата балерина Мая Плисецкая.

Фиамета Тарли често се изявява в Европа като солист и в различни камерни формации, които включват Офер Фалк (бивш първи цигулар в квартета “Allegri”), Роан де Сарам (бивш челист в квартета „Ардити“), Дейвид Коен, Роджър Чейс, както и съпруга и Иво Върбанов (на две пиана и на четири ръце).

Сред най-значимите ѝ настоящи творчески ангажименти са изяви в „Кадоган хол“ и площад Сейнт Джон Смит в Лондон, в „Уест роуд концерт хол“ в Кембридж, Роял концерт хол, „Ню Аудиториум“ в Гласгоу, „Хъниуел мюзик рум“ в Оксфорд, Сейнт Джордж в Бристол, както и на фестивалите “Brahms Unwrapped” в Кингс плейс в Лондон, Wye Valley Music Festival, “Conciertos Temáticos” в Сантардер (Испания) и др.

Зорница Иларионова е родена на 28.09.1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ – София през 2011 г. като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева, Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания в класа на световноизвестният педагог  проф. Захар Брон и Нов български университет в София в класа по цигулка на проф. Марио Хосен.

На 12-ти юни 2014г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“.Зорница Иларионова е концертирала с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург и др.

 

 

Подобни

Leave a Comment

eleven − 10 =