И колите на трупчета трябва да имат сключена “Гражданска отговорност”

Застраховката “Гражданска отговорност” е задължителна за всеки автомобил, който не е със свалени табели и не е с прекратена регистрация, и няма значение дали е в движение, зазимен е в задния двор на къщата, или на трупчета в гаража. Това произтича от решение, взето от Съда на ЕС през миналата седмица. То е по повод на дело, заведено от Гаранционния фонд на Португалия срещу собственичка на катастрофирал незастрахован автомобил.

Решението на съда в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията в ЕС, които гледат подобни дела.

Алина Жулиана спряла да кара колата си заради заболяване и с години я държала в задния двор, като решила, че щом автомобилът не е в движение, няма защо да плаща застраховка “Гражданска отговорност”.

Един ден синът й без нейно знание и разрешение взел колата, изхвърчал от пътя и загинал заедно с двамата си спътници. Тъй като колата не била застрахована, португалският Гаранционен фонд изплатил 473 345 евро обезщетения на семействата на жертвите. Но след това, както е по закон, поискал сумата от наследниците на шофьора, причинил смъртоносната катастрофа – неговата майка Алина Жулиана, собственичка на колата, и дъщеря му.

Г-жа Жулиана отказала да плати, защото не е карала автомобила, и смята, че не носи отговорност за трагедията. Спорът й с Гаранционния фонд стигнал до Върховния съд на Португалия, който пък се затруднил с казуса и решил да поиска становището на Съда на ЕС в Люксембург, пише вестник Сега.

Питането от Лисабон е: Задължителна ли е застраховката “Гражданска отговорност”, ако собственикът на МПС не го използва и го държи непрекъснато в частен имот. И още – има ли право Гаранционният фонд да иска изплащането на обезщетения за пострадали от пътнотранспортно произшествие от собственика на незастрахования автомобил, ако колата е шофирана без знанието и съгласието на притежателя й.

Според българското законодателство, ако автомобил без “Гражданска отговорност” причини произшествие, отговорност носи този, който е шофирал. В тези случаи обезщетението се плаща от Гаранционния фонд, който после си търси парите от водача, не от собственика на автомобила. Ако пък виновният водач е загинал в пътнотранспортното произшествие, обезщетението се поема от неговите наследници. След решението на Съда на ЕС е възможно и у нас след съответна законова промяна да се търси отговорност и от собственика на автомобила.

През 2017 г. българският Гаранционен фонд е изплатил над 28 млн. лв. обезщетения за катастрофи, причинени от водачи без “Гражданска отговорност” или от неидентифицирани автомобили. Освен това през миналата година фондът е одобрил изплащането на 14.784 млн. лв. по 1800 обезщетения, повечето от които са за катастрофи, извършени в чужбина – 1135.

Снимката е илюстративна

Подобни

Leave a Comment

3 × 2 =