Йордановден е!

Днес православната църква отбелязва Богоявление или Йордановден – един от най-големите християнски празници в началото на всяка година.

Смята се, че това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

След извършеното тайнство хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството – Отца, Дух и Сина.

На този ден се отслужва Златоустова света литургия, след което свещеникът отива до река или водоем и хвърля кръста. Мъжът който първи улови и извади кръста от водите го очаква година, изпълнена със здраве и щастие.

Народните поверия гласят и че болните, които се измият с вода от мястото, на което е изваден кръстът, ще оздравеят.

Йордановден е свързан с редица фолклорни вярвания и в народните традиции празникът се нарича още Водици, Мъжки Водици или Водокръщи.

Дните от Коледа до Йордановден се смятат за “мръсни” и “нечисти” дни, в които зли сили и караконджули бродят по земята.

С освещаването на водата се вярва, че светът се пречиства и отново става безопасен за вярващите християни. Девойките също имат роля в този ритуал – сутринта преди изгрев слънце те отиват на реката или кладенеца и наливат “света” вода.

След това с нея обмиват домашната икона, както и ръцете и лицата си като своеобразен ритуал за пречистване.

Една от най-интересните традиции, свързани с празника, е Богоявленското хоро или така нареченото “мъжко хоро” в Калофер, при което мъжете от града транцуват хоро във водите на река Тунджа. Традицията се спазва всяка година, като много хора от цялата страна се струпват в града, за да видят и да снимат прочутото хоро.

Днес имен ден празнуват тези, които носят името Йордан, Йорданка, Богдан, Данчо, Бистра, Божидар, Божидара и техните производни.

Подобни

Leave a Comment

2 × 1 =