Как да опазим дома си от крадци по празниците

Заради предстоящите празници криминалисти съветват хората да бъдат внимателни, когато оставят жилищата си без надзор или тръгват на път. Всяка година полицията предприема засилени мерки по линия на домовите кражби през декември.

Традиционно в дните около празниците броят на взломните кражби и обирите на жилища в цялата страна рязко се увеличава. Семействата масово тръгват на път и домовете стават примамлива плячка. Празничната еуфория на приятно разсеяни или отсъстващи домакини пък се превръща в рай за крадците.

В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати. При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Ако жилището ще е празно само за една нощ, гражданите могат да оставят осветлението включено – тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи.

При отсъствие за няколко дни всички врати и прозорци трябва да бъдат грижливо затворени. Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И отново – в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности! 

Не трябва да се забравя да се помисли за сигурността на автомобила, паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи. В автомобила не се оставят на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети. Обект на престъпления са и навигационните системи. Когато слизате от автомобила, вземат се с нас.

От полицията предупреждават да пазим вещите си в градския транспорт и на обществени места.  Оттам съветват още да не споделяме плановете си за празниците с непознати и да внимаваме с телефонните измами.

 

Подобни

Leave a Comment

eight + thirteen =