Как ще се действа при случай на COVID-19 в училище

„Опитваме се да разработим много детайлно противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как да се действа, ако се установи случай на COVID-19 при дете”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти в Сливен, предаде БТА.

По думите му до края на седмицата ще бъде прието решение за действия в такива ситуации. Вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, в който е установен случаят. Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус.

Сред идеите на министерството е да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят учениците различни стаи. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи и др.

По думите му 85-90% от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да има пълноценен учебен процес. Според статистиката около 25% от родителите не са съгласни с тази идея. От Министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват – дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай. Според д-р Кунчев практиката на детските градини и ясли е показала, че това е работещо и не са били създадени сериозни епидемични взривове.

Снимка: Investor

Подобни

Leave a Comment

7 + 2 =