Кампанията “Помогни сега” дари 600 бързи теста за работещите на първа линия

Дарение от 600 бързи теста за COVID-19 получи Община Шумен от фирма “Фикосота” в рамките на кампанията “Помогни сега”.

С тях ще бъде направено скринингово изследване за коронавирус на най-рисковите групи, работещи на първа линия в здравни и социални заведения, и на тези, които имат пряк контакт с хората по време на работа.

Проби ще се вземат от служители в МБАЛ, Центъра за спешна медицинска помощ, КОЦ, ДКЦ1, РЗИ, лични лекари, полицаи и социални работници.

Целта е хората да бъдат спокойни, че тези, които ги обслужват, са здрави. Кръвните тестове са австрийско производство и са предназначени за откриване на антитела след прекарано заболяване или откриване на инфекция в организма в момента на изследването.

Резултатите са достъпни в рамките на 10 минути според клиничното описание на продукта. Всички, които се подлагат на бързите тестове, подписват документ, с който ще дадат своето съгласие, че личните им данни могат да се използват от здравните власти в случай на положителна проба за коронавирус.

“Още веднъж изказвам своята благодарност към фирма „Фикосота“, която е основен партньор на общината в дарителската кампания. За нас би било изключително трудно сами да се справим финансово с разходите по осигуряването както на тези тестове, така и на необходимите консумативи, апаратура, облекла, защитни средства и препарати за дезинфекция”, коментара кмета на Шумен Любомир Христов.

“Благодаря и на всички други дарители – фирми и физически лица, които ни помогнаха да се справим в тази ситуация!”, добави още той.

Да бъдем отговорни и да се пазим взаимно!

Подобни

Leave a Comment

9 − six =