Катастрофален спад в раждаемостта от началото на годината

Едва 19 158 бебета са родени от началото на годината до днес, 3 юни 2018г.,  в болниците в цялата страна, става ясно от справка в Информационната система на ражданията към Министерство на здравеопазването. През същият период на изминалата 2017 г. системата е отчела близо 24 хиляди новородени!

Въпреки всичките ни резерви към този регистър, „захранван“ от администрацията в лечебните заведения, където пък не е изключена проява на немарливост и бавене в нанасянето на данните, е ясно, че спадът е наистина драстичен.

В началото на 2018 г. медиите гръмнаха, че България е отбелязала печален антирекорд по раждаемост с едва 57 хиляди деца за цялата 2017 година. Основните причини от много години са ясни на всички – населението застарява, намаляват и жените в детеродна възраст, поради емиграция или влошаване на здравния им статус.

Ако ситуацията се запази същата до края на тази година, което най-вероятно ще се случи, в началото на 2019 г. ще сме принудени да отчетем пореден антирекорд.

Иначе, до началото на юни най-много бебета са проплакали в София (столица) – 4436, следва Пловдив с 2438 и Варна – 1533. В дъното отново е област Видин със стряскащата цифра от едва 63 новородени. В болницата в Шумен пък са отчели в началото на шестия месец 385 раждания (за същия период на 2017 г. са били 471).

Подобни

Leave a Comment

five × three =