Кметът инспектира работата по проекта за благоустрояване на части от Шумен

Кметът Любомир Христов направи проверка на свършената до момента работа по проект „Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на Шумен”, който е на стойност 7 178 080 лв. и включва  кв. „Тракия“, ул. „Тича“, градинката до ДКЦ-I, кръстовището на ул. „Станционна“ и бул. „Симеон Велики“  и северния тротоар на ул. „Съединение“ от Пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата.

Градоначалникът заедно с журналисти посети местата, където ремонтните дейности вече са приключени и тези, на които все още продължават. Първото посетено място бе ул. “Тича”, чиито ремонт приключи преди около седмица. Там представители на фирмата изпълнител „Виа Конструкт Груп“ ЕООД отговориха на въпросите на г-н Христов и представителите на медиите в града.

  

Като цяло нямаше забележки по изпълнението, но възниквана въпрос относно достъпът на майки с колички и инвалиди пред блок номер 16, където по желание на живущите тротоара е бил снижен, за да се направят и парко места. Строителите обещаха на кмета, че пред всеки от входовете ще бъдат направени рампи и проблемът ще бъде решен. От своя страна Любомир Христов пък обеща, че Общината ще осигури пейки, които да бъдат монтирани, за да има къде да отморяват хората. Отново на улица “Тича” се очаква и през септември да бъдат засадени нови дървета.

“Друго важно нещо е, че сме изпратили уведомления до всички като Енерго Про, ВиК и кабелните оператори, че 5 години нямат право да правят по тези улици”, добави той.

Посещение имаше и на градинка до новата поликлиника, където ремонтите кипят усилено. Там стана ясно, че всичко върви по план. Подновени са плочките, сменено е осветлението, поставени са нови пейки, има изградена нова детска площадка, на която предстои да бъдат монтирано още няколко съоръжения за игра. Ще бъдат изравнени и подменени тревните площи, а в на отсрещният тротоар на мястото на “Чакъла” ще има нов паркинг за автомобили.

    

“Има и компромиси, които сме направили, защото ако не бяхме приели някои наложени неща, нямаше да можем да кандидатстваме за него. Проектът беше вече подготвен и имаше опасност да изтървем сроковете. Наистина има неща, които и аз не харесвам като това, че на ул. “Съединение” е заложен само единия тротоар, но така беше написан проектът”, коментира кметът.

  

В кв. “Тракия” вече 60 процента от работата е на лице. Проектът за строителни дейности е на стойност от около 3, 266 млн. лв, а изпълнител са фирма „Автомагистрали „Черно море“. В квартала има няколко улици, които по думите на ръководителят на обекта Ивайло Трифонов са за тотален ремонт, но засега се предвижда само изграждане на тротоари и възстановяване на асфалта.

“И тук има предвидени места за нови дървета, ще направим и нова детска площадка, а старата в близост до бл. “Сакар” 8 ще бъде обновена”.

  

Строителите пък се обърнаха с молба към живеещите по локалното платно на бул. „Симеон Велики“ и по „Дедеагач“ да преместят колите си, за да не спират извършването на строително-ремонтните работи.

 

Подобни

Leave a Comment

5 × five =