Кметът Любомир Христов се срещна с ръководителя на хор „Родни звуци“ Христо Атанасов и негови хористи

Кметът Любомир Христов посрещна ръководителя на хор „Родни звуци“ Христо Атанасов заедно с негови хористи в стая 203 на Общината, за да ги поздрави за двата златни медала от ежегодния конкурс и фестивал „Магически мостове“ Прага – Виена“.

Шуменци се съревноваваха с участници от Русия, Украйна, Индонезия, Иран, Словения, Румъния и Сърбия и бяха оценени по достойнство от две независими журита. Хор „Родни звуци” е основан през 1898 г. За 119- годишната си творческа история, хорът се е утвърдил сред най-добрите в страната, донесъл престижни отличия и награди от национални и международни фестивали и конкурси.

Носител е на златни медали от национални хорови фестивали, на първа награда от Международния хоров конкурс „Белла Барток” в гр. Дебрецен, Унгария, сребърен медал от Международния хоров конкурс „Гвидо д, Арецо” в гр. Камерино, Италия. Гостува е с успех в Германия, Италия, Полша, Чехия, Унгария, Русия, Украйна, Гърция, Турция.

В репертоара на хор „Родни звуци” влизат оратории, кантати, песни, някои от които са написани специално за хора. Репертоарът обхваща освен български песни и творби от чужди автори – предкласика, класика, романтизъм, както и съвременни творби.

Смесен хор „Родни звуци” е носител и на орден „Св. Св. Кирил и Методий”, „медал за заслуги към Българската народна армия”, многократно е удостояван с „Наградата на гр. Шумен”.

 

 

 

Подобни

Leave a Comment

eleven + thirteen =