Кметът Любомир Христов ще се срещне с ученици по повод Деня на българската община

Кметът на община Шумен Любомир Христов покани на среща зрелостници от всички шуменски училища по повод Деня на българската община. Събитието се организира, за да се популяризира дейността на местната власт и да се стимулира активното гражданско участие в управлението на местно ниво. Целта е младите хора да се запознаят с органите на местното самоуправление и с начините, по които те могат да упражнят своите граждански права.  Това съобщават от общинската администрация.

Срещата ще се проведе на 12-ти октомври, четвъртък, от 9.00 часа в зала 363 / сесийна / в сградата на общината. В нея ще участват още председателят на Общинския съвет в Шумен проф. Борислав Беджев, Пламен Петков като съветник с най-голям стаж в местния парламент и заместник-председател на Общинския съвет в Шумен и общественият посредник Иван Капралов. Зрелостниците ще поставят пред кмета Любомир Христов и останалите участници в инициативата въпроси, които вълнуват техните връстници, ще предложат решение от името на администрацията и кмета на общината и в ролята на общински съветници ще гласуват “за”, “против” или “въздържал се”.

Денят на българската община се отбелязва на 12 октомври. На тази дата през 1882 г. в Държавен вестник е публикуван първият „Закон за общините и градското управление”,  който регламентира устройството и  дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното  самоуправление  в  България, делегатите  на Общото  събрание  на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.

Подобни

Leave a Comment

12 − nine =