КНСБ: 2340 лв. са нужни на четиричленно семейство за нормален живот

2340 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален живот. В София, където животът е с около 700 лева по-скъп от този в страната, са необходими 3055 лв. Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, които бяха представени на пресконференция преди няколко дни, пише economic.bg.

Парите стигат за покриване на сметките, храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните стандарти. Необходимите доходи на член от домакинството в страната са по 585 лв., или 2340 лв. в семейство с двама възрастни и две деца. Това означава, че родителите трябва да взимат чисто по 1170 лв.

„В сравнение със средната работна заплата към месец март, която е от 859 лв., имаме изоставяне с 26.6% на нетната работна заплата, спрямо необходимите средства, които трябва да получават двамата работещи родители“, коментира Виолета Иванова от ИССИ.

Тя обясни, че 73.3% от домакинствата в България не могат да си покриват нуждите, а около 26.6% от семействата страната разполагат с доход на едно лице със сума над 585 лева. Иванова допълни, че намалява броят на бедните домакинства, но това става с по-бавни темповете, което води до запазването на сравнително високото им равнище от 26%. „1 млн. 890 хил. лица са тези, които имат доход на едно лице под 321 лв.

Това се наблюдава в регионите извън София. Най-бедният регион е Северозападния. Там не само, че недостигат необходимите средства за живот, но разликата при тях в последните години е близо 30% от необходимите средства за издръжка, т.е. доходът е по-нисък с 30% от необходимите средства за издръжка на живот. При тях темповете са по-бавни поради факта, че общият доход нараства с по-големи темпове в райони, които са близо до София или до големи икономически центрове“, обобщи изследователката.

 

Подобни

Leave a Comment

three × five =