Колко ще струва празничната трапеза на шуменци?

Дни преди да настъпят най-светлите празници в годината, които събират цялото семейство край трапезата, магазините в Шумен се “пръскат по шевовете”.

Въпросът, с който се разходи наш репортер измежду опашките на касите в един от хипермаркетите в града бе “Колко ще ви струва трапезата за празниците”?

Оказа се, че по-голямата част от хората заделят повече пари за трапезата на Коледа, отколкото на Бъдни вечер и Нова година.

“За Коледа съм предвидила около 150 лева, в които не включвам подаръците за близките си. За бъдни вечер ще похарча по-малко, защото няма да купувам месо, а ще използвам повече от това, което сме си произвели домашно, като кисело зеле, туршии, сушени плодове и зеленчуци и други”, сподели Мария Вичева, която очаква около празничната й маса да седнат 9 души.

Според хората, най-натоварващите бюджета продукти са месните, които с всяка година поскъпват по една или друга причина.

Тази година цената на свинското варира между 9 и 11 лева за килограм, а пилешкото от 4 до 10 лева.

Зеленчуци като краставици и домати може да си закупите ца около 2 лв./кг., но разбира се внос.

Не малко перо в празничният бюджет за Нова година се оказват и пиротехниката, на които държат голяма част от шуменци.

Има и такива, които ще “изгърмят” повече пари за фойерверки, отколкото за храна.

И накрая, когато дръпнем чертата под списъка с продукти се оказва, че за трапезата ще похарчим сумата от 150 до 200 лева за храна. За подарък от 20 до 50 лева, а за фойерверки и други гърмежи до около 100 лева.

Ако все още не сте готови, грабвайте портфейла, списъка, заредете се с търпение за дългите опашки и тръгвайте към магазина.

Весели празници!

 

Подобни

Leave a Comment

1 × 2 =