Комисар Дундаков: Участниците в ПТП се страхуват да попълват двустранни протоколи

Когато катастрофата е причинила само материални щети по автомобила и всичко е изяснено, добре е водачите да попълнят двустранен протокол без да се налага намесата на Пътна полиция. Наблюденията обаче показват, че шофьорите се страхуват да го правят, тъй като смятат, че застрахователите няма да им го признаят. Това заяви на изнесен брифинг днес комисар Йордан Дундаков, началник отдел Охранителна полиция към ОДМВР- Шумен.

По думите му, с взаимното разбирателство между участниците в птп-то се пестят нерви, време и наказания, а и покриването на щетите става по-бързо и безпроблемно. „В пиковите часове в Шумен настъпват много катастрофи с леки материални щети. Към Пътна полиция валят сигнали, но броят на екипите е ограничен и не можем да реагираме своевременно“, каза още той и добави, че планират да проведат разяснителни беседи с водачи и застрахователни компании.

Двустранен протокол за произшествие се попълва  като се спазят няколко задължителни условия :не трябва да има пострадали лица; в ПТП-то са участвали само две превозни средства; няма никакъв вид друго повредено имущество, освен двете превозни средства; между двамата шофьори има абсолютно съгласие относно обстоятелствата при инцидента, както и единодушие за вината; и двамата водачи трябва да притежават необходимите права за управление на съответното МПС, с които се е случил инцидента; не трябва да бъдат употребявали алкохоли или други упойващи вещества.

Ако дори едно от горните условия не бъде спазено, то тогава водачите задължително трябва да уведомят Пътна полиция  за случилото се, като тогава протоколът се издава от тях.

В началото на месец юни стартира акция „Ваканция!Да запазим живота на децата на пътя!“.Шумен също попада в обсега й, съобщи през журналисти инсп. Мирослав Миронов от Пътна полиция.  „Към момента активно работим по изнасянето на 10 минутни беседи с ученици от по-големите класове. Акцентираме върху недопускане на управление на автомобили от неправоспособни водачи, използването на колани, каски и т.н. Младежите на тази възраст се изкушават да управляват превозни средства през лятото и често се случва да не спазват правилата“, обясни той и добави, че прави впечатление разсеяността на децата, когато се налага да пресичат пътното платно, поради употребата на мобилни телефони. Това обаче е сериозна предпоставка за инциденти, които могат да бъдат избегнати с малко повече внимание.

Специализирани операции ще се провеждат и през месеците юли и август. Те ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

 

Предвидени са съвместни проверки с органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на управленията по образованието и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Създадена е организация за извършване инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; ще се извършват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

Подобни

Leave a Comment

seven + 1 =